Βόλτα με το τρενάκι


Η 26η Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη νόσο Alzheimer. Με την αφορμή αυτή και λόγω της επετείου συμπληρώσεως δέκα χρόνων λειτουργίας της, η Ελληνική Εταιρία νόσου Alzheimer διοργάνωσε μια σειρά από δραστηριότητες με συμμετοχή των μελών της και σε συνεργασία με φορείς του τόπου μας.
Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων συμμετείχαμε και εμείς οι μαθητές του τμήματος Ε΄2, με τη συνοδεία του δασκάλου μας κ. Η. Λαμπράκη και της διευθύντριας του σχολείου μας κας Δ. Μανούσου, σε κοινή δράση με τα μέλη της Εταιρείας στη Χαλκίδα.
Έτσι το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου 2019, επιβιβαστήκαμε στο τουριστικό τρενάκι της πόλης μας μαζί με 26 γερόντους– μέλη της Εταιρείας, τους συνοδούς τους και τα μέλη του Δ.Σ., για μια περιήγηση – ξενάγηση στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης μας.
Από την αρχή της βόλτας μας νιώσαμε άνετα ανάμεσα στους συμπαθέστατους αυτούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα, τυχαίνει να έχουν προβλήματα εξαιτίας της νόσου Alzheimer, η οποία νόσος -δυστυχώς- ολοένα και περισσότερο παρατηρείται ακόμη και σε νεαρότερες ηλικίες.
Αφού λοιπόν περάσαμε τη λεωφόρο Χαϊνά, κατεβήκαμε στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης ενώ ταυτόχρονα ακούγαμε από το μεγάφωνο στο τρενάκι πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την πόλη μας. Περάσαμε την παλιά γέφυρα, φτάσαμε ως τις Ροδιές και στην επιστροφή μας ανεβήκαμε στο Κάστρο του Καράμπαμπα, όπου κάναμε στάση, αποβιβαστήκαμε και είδαμε και τον τάφο του Γιάννη Σκαρίμπα. Για λίγα λεπτά απολαύσαμε την υπέροχη λιακάδα ατενίζοντας από ψηλά την όμορφη πόλη μας. Στην επιστροφή περάσαμε από το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ, το Λαογραφικό Μουσείο, το ναό της Αγ. Παρασκευής, το λιμάνι και φτάσαμε πάλι στο σχολείο μας.
Ήταν μια βόλτα-ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας, μάθαμε πολλά γι’ αυτά και την ιστορία τους, ενώ παράλληλα χαρίσαμε λίγες στιγμές χαράς και αγάπης στους συνανθρώπους μας γερόντους.