Σωστές απαντήσεις για το κουίζ της Βιοποικιλότητας



Σας δίνουμε τις σωστές απαντήσεις του χθεσινού κουίζ μιας η χθεσινή μέρα ήταν η  παγκόσμια ημέρα της Βιοποικιλότητας...Για να δούμε αν τα πήγατε καλά στο κουίζ!


Σωστές Απαντήσεις:
1)    Β: Οι παγκολίνοι είναι μικρά και βραδυκίνητα θηλαστικά χωρίς δόντια που κυμαίνονται σε μέγεθος από 30-100 εκατοστά και τους συναντάμε σε τροπικές περιοχές σε όλη την Αφρική και την Ασία. Απειλούνται από την αποψίλωση των φυσικών τους οικοτόπων και αρχικά είχε θεωρηθεί ότι ευθύνονται για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
2)    Β: 87 από τις 115 κύριες παγκόσμιες καλλιέργειες τροφίμων (μούρα, ξηροί καρποί, αβοκάντο, καφές και σοκολάτα κ.α) εξαρτώνται από την επικονίαση πουλιών, εντόμων, ακόμη και μικρών τρωκτικών. Ο ασπρόμαυρος κερκοπίθηκος, ένα θηλαστικό που μπορεί να ζυγίζει έως 4 κιλά, είναι ο μεγαλύτερος επικονιαστής στον κόσμο.
3)    Β: Τα δάση καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, φιλοξενούν ωστόσο πάνω από το 80% όλων των επίγειων ειδών ζώων, φυτών και εντόμων. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, με 70.000 km2 δασών να καταστρέφονται κάθε χρόνο - μια περιοχή ίση περίπου με τη μισή Ελλάδα.
4)     Α: Από τα θηλαστικά της Γης το 60% είναι κυρίως βοοειδή και χοίροι κτηνοτροφίας για την κάλυψη των αναγκών μας σε τροφή, το 36% είναι άνθρωποι και μόλις το 4% είναι άγρια ζώα.
5)    Γ: Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι φιλοξενούν το 25% της θαλάσσιας ζωής και μας προσφέρουν φάρμακα, προστασία από παλιρροϊκά κύμματα και καταιγίδες, ενώ προσελκύουν τουρίστες εξασφαλίζοντας εισόδημα στους ντόπιους. Ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια, το 50% των κοραλλιών έχουν καταστραφεί και προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει καταστραφεί το 90%. Αιτίες που συντελούν σε αυτή την καταστροφή είναι οι επιβλαβείς πρακτικές αλιείας, η ρύπανση, η θέρμανση και η οξίνιση των ωκεανών λόγω των μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν.
6)    Β: Τα διάτομα είναι ένας τύπος μικροσκοπικών φυκών που τα συναντάμε στους ωκεανούς. Τα περίτεχνα κυτταρικά τοιχώματά τους αποτελούνται από πυρίτιο, ένα στοιχείο που υπάρχει και στο γυαλί. Για αυτόν τον λόγο, λέγεται ότι τα διάτομα «ζουν σε γυάλινα σπίτια». Μέσω της φωτοσύνθεσης, παράγουν περίπου το 20% - 40% του οξυγόνου που αναπνέουμε.
7)    Δ: Από τα 35.800 είδη που προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών, τα 30.000 είναι φυτά. Δυστυχώς στις μέρες μας τα είδη εξαφανίζονται 1.000 φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία.
8)    Α: Απ’ όλα τα είδη που υπάρχουν στον πλανήτη, έχουμε εντοπίσει μόνο το 10%. Κάθε είδος συμβάλλει στο οικοσύστημα που υπάρχει, με τρόπους που ίσως δεν μπορούμε να δούμε. Οι φάλαινες αποθηκεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πουλιά πετούν χιλιάδες μίλια και διασκορπίζουν σπόρους μέσω του πεπτικού τους συστήματος, συμβάλλοντας στη δημιουργία δασών που μας παρέχουν τόσα αγαθά. Οι παγκολίνες αερίζουν τα εδάφη και καταπολεμούν παράσιτα, τρώγοντας έως και 20.000 μυρμήγκια και τερμίτες κάθε μέρα και πάνω από 70 εκατομμύρια κάθε χρόνο.
9)    Β: Ο φυσητήρας είναι το πιο «θορυβώδες» ζώο του πλανήτη αφού η φωνή του μπορεί να φτάσει τα 230 ντεσιμπέλ (dB). Ακολουθεί η γαλάζια φάλαινα με 188 dB, ενώ το τζιτζίκι ένα μικρό έντομο 2-5 εκατοστών, φτάνει εύκολα με το τραγούδι του τα 120 dB.
10) Α: Η Ποσειδωνία καλύπτει 37.000 Km2 της επιφάνειας της Μεσογείου, δηλαδή περίπου το 1-2% της συνολικής της επιφάνειας, και εκτός από τη Μεσόγειο τη συναντάμε μόνο σε κοντινές ακτές του Ατλαντικού. Φιλοξενεί περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων, μεταξύ των οποίων πολλά ψάρια αλιευτικής σημασίας.