Αφιέρωμα για την Πρωτομαγιά από την κυρία Θεατρικής Αγωγής Μητρούτσικου Ηρώ

Την Πρωτομαγιά  δεν θα είχαμε σχολείο (αν ήμασταν ανοιχτά).
Ξέρετε, όμως, γιατί ;
τι έγινε την πρωτομαγιά;
και για ποιό λόγο γιορτάζουμε και κλείνουν όλες οι δουλειές (γιατί δεν είναι μόνο λουλούδια και πικ νικ στην εξοχή), 
γιατί φτιάχνουμε το μαγιάτικο στεφάνι;

α) ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ;
 Την εποχή του παππού του παππού σας, δηλαδή όταν ζούσε ο προ-προ-προπάππους σας, οι άνθρωποι δεν δούλευαν μόνο 8 ώρες, όπως οι γονείς σας, αλλά αμέτρητες, συχνά 14 συνεχόμενες ώρες ακόμα και τα Σαββατοκύριακα!!! Δηλαδή γύριζαν σπίτι, τρώγανε (αν είχανε βέβαια φαγητό), κοιμόντουσαν και τα ξημερώματα πήγαιναν πάλι στη δουλειά!!!
 Μην αντέχοντας οι άνθρωποι (οι προ-προ-προπαππούδες μας) μόνο να δουλεύουν, την πρώτη Μαΐου του 1886, στο Σικάγο (όχι στο παγωτό, αλλά σε αυτή τη μεγάλη πόλη της Αμερικής) ξεσηκώθηκαν  διεκδικώντας 2 πράγματα:
- 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ανάπαυση στο σπίτι για να παίζουν και να διαβάζουν με τα παιδιά τους!
 -και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι  εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι, σταμάτησαν να δουλεύουν (άρα απεργούσαν) για μέρες. Οι εργοστασιάρχες τραβούσαν τα μαλλιά τους… Σκοτώθηκαν κάμποσοι άνθρωποι ενώ 70 τραυματίστηκαν.
Στην Ελλάδα  2 και 6 χρόνια μετά, έγινε η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς και απέργησαν για πρώτη φορά στη ζωή τους 2.000 εργαζόμενοι. Κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο και να μην δουλεύουν την Κυριακή!
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν κάθε πρώτη Μαΐου, για 40 χρόνια, και έτσι, την εποχή των προπαππούδων σας, καταφέραμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε Κυριακή. Για να το καταφέρουν αυτό όμως, αρκετοί άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, χάσανε τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς, τις Κυριακές (αλλά και τις καθημερινές), να απολαμβάνουμε όλη την οικογένεια μας και να ξεκουραζόμαστε!
Μαζί με τον εορτασμό γι αυτούς τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν για εμάς, γιορτάζουμε  και την αρχαία γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης: ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ,.
Τα λεγόμενα Ανθεστήρια (από τη λέξη Άνθος), η γιορτή των λουλουδιών, ξεκίνησε πρώτα στην αρχαία Αθήνα και στη συνέχεια πήγε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ήταν μια τελετή όπου διαλεγμένα ανύπαντρα κορίτσια, πήγαιναν με πομπή προς τα ιερά (τις αρχαίες εκκλησιές του 12θεου) στεφάνια από λουλούδια, αλλά και ότι άλλο χρειαζόταν για μια θυσία ζώου.
 β) ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ;
 Το μαγιάτικο στεφάνι είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που τηρείται σε κάθε μεριά της χώρας μας -από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα- και στολίζει αλλά και προστατεύει τις πόρτες των σπιτιών.
Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό.
Οι γυναίκες, κυρίως οι ανύπαντρες, σηκώνονταν από νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα λουλούδια, ώστε να φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι.
Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών είχε σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητας, που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Μαζί βάζανε κι άλλα φυτά που λέγανε ότι απέτρεπαν  το κακό, όπως η τσουκνίδα, το σκόρδο κ.ά.
Στην αρχαία Ελλάδα τέτοια κλαδιά ή στεφάνια χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά σε κάθε σημαντική εκδήλωση, όχι μόνο τη πρωτομαγιά.
Επιπλέον, οι αρχαίοι υποδέχονταν αυτό τον μήνα με κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, στα οποία τοποθετούσαν κρεμμύδι και σκόρδο εκτός από λουλούδια!
 ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΟΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ:
-Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, πασχαλιές (λιλά), γεράνια, είναι:
 για να είναι ανθισμένο το σπίτι.
-Κλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα ή ελιά: για την ευτυχία του σπιτιού.
- Στάχυα και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες: για να είναι το σπίτι γεμάτο, όπως οι αγροί με αυτά τα φυτά.
-Μια κουκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της: για τη γλωσσοφαγιά.
 -Ένα κλωνάρι λυγαριάς: για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού.
-Ένα κεφάλι σκόρδο (που το κρέμαγαν στη μέση του στεφανιού ώστε να φαίνεται): για να μην τους πιάνει το κακό μάτι.