Όταν τα ξεριζωμένα δέντρα ανθίζουν - Διδακτική επίσκεψη

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου - Ομάδα «Συν Κίνησις», στο Θέατρο της Ημέρας  του Λάκη Κουρετζή

  Στις 29 Φεβρουαρίου , οι μαθητές του τμήματος Ε1, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας «Όταν τα ξεριζωμένα δέντρα … ανθίζουν», παρακολούθησαν στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» το  μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα: «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;».


 Οι μαθητές  συμμετείχαν  σε μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες  και  παιχνίδια  και πραγματεύτηκαν  τις έννοιες  πρόσφυγες, μετανάστες, ξενοφοβία και ρατσισμός. Έπειτα  ξεναγήθηκαν  στους χώρους του Μουσείου και μέσα από προβολή video, φωτογραφίες και εκθέματα (κειμήλια, φορεσιές, σκεύη, εικόνες, βιβλία) γνώρισαν στοιχεία του πολιτισμού των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων. 

  Την ίδια ημέρα και στο πλαίσιο της ίδιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας, οι μαθητές των τμημάτων Γ1 & Δ2  συμμετείχαν  στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Τα ανθρώπινα δικαιώματα»  με την  ομάδα «Συν Κίνησις», στο Θέατρο της Ημέρας  του Λάκη Κουρετζή. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι  τα βασικά (παν)ανθρώπινα δικαιώματα, αυτά που ο διπλανός μας και ο κάθε άνθρωπος έχει από τη γέννησή του. Μέσα από τη δημιουργική έκφραση και με τη βοήθεια των εμψυχωτριών, βίωσαν την ανάγκη και την υποχρέωση του  να σέβονται τα   δικαιώματα  των άλλων αλλά και τη  σημασία της ύπαρξης τους για την επίτευξη των στόχων τους.