Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ






Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 είχαμε τη χαρά να έχουμε προσκεκλημένη στο Σχολείο μας τη συγγραφέα του βιβλίου «2.651 ημέρες δικτατορίας» κα Μαρίζα Ντεκάστρο. Μίλησε στους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Σχολείου μας για το βιβλίο της και για τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που η ίδια έζησε από κοντά. Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα μας αφηγήθηκε και έκαναν πολλές ερωτήσεις για τις σκοτεινές ημέρες της δικτατορίας, για την εξέγερση των φοιτητών και την επάνοδο της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Την Παρασκευή 16 του Νοέμβρη το πρωί κάναμε στο σχολείο μας τη γιορτή αφιερωμένη στην εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών το Νοέμβρη του 1973.
Την ευθύνη της ετοιμασίας και διεξαγωγής της γιορτής είχαν τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με τους δασκάλους τους, κα Αρετή Στάμου και κ. Ηλία Λαμπράκη.
Η Δ/ντρια του Σχολείου κα Δήμητρα Μανούσου, μίλησε αρχικά σε όλους τους παρευρισκόμενους της κατάμεστης από γονείς, μαθητές και δασκάλους αίθουσας εκδηλώσεων, τονίζοντας το νόημα και τη διαχρονική σημασία της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου και τους λαϊκούς αγώνες που έγιναν και γίνονται πάντα για τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Στη συνέχεια οι μαθητές και των δυο τμημάτων της Ε΄ τάξης παρουσίασαν το χρονικό της εξέγερσης με περιεκτικό και σύντομο λόγο. Παρουσίασαν επίσης το θεατρικό μονόπρακτο έργο Το καφενείον «Η Ελλάς», με το οποίο με γλαφυρό τρόπο σκιαγράφησαν τις δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας που βίωναν οι Έλληνες πολίτες στο ανελεύθερο καθεστώς της επταετούς δικτατορίας στον τόπο μας.
Η πολυμελής χορωδία των παιδιών της τάξης τραγούδησε γνωστά τραγούδια των λαϊκών αγώνων για την ελευθερία, όπως «Ο δρόμος», «Πάλης ξεκίνημα», «Το σφαγείο», «Ο λεβέντης» κ.ά.
Η γιορτή έκλεισε με το Προσκλητήριο Νεκρών, την κατάθεση από τα παιδιά κόκκινων γαρίφαλων προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών και τον Εθνικό Ύμνο.