Βιώσιμη διαχείριση.. στο Ιστορικό Αρχείο του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς




Τις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Αρχείου του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (Ι.Α.Ο.Τ.Π.) στον Ταύρο επισκέφτηκαν την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 οι μαθητές των Γ1, Γ2 και Δ1 του σχολείου μας. Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων και η Διευθύντρια του σχολείου. Το Ι.Α.Ο.Τ.Π. είναι το δεύτερο σημαντικότερο αρχείο της πατρίδας μας, ύστερα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διατηρώντας τεράστια συλλογή εγγράφων και βιβλίων,  όλης της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. Στο αρχείο υπάρχουν αποθηκευμένα πλήθος στοιχείων Ευβοϊκών εταιρειών, οι οποίες άκμασαν στο παρελθόν όπως : Πειραϊκή Πατραϊκή,  Σκαλιστήρης κλπ.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιελάμβανε αρχικά την ξενάγηση στο χώρο του Ι.Α.Ο.Π. Στο ισόγειο φιλοξενούνται εκθέματα του Μουσείου Τραπεζικής Ιστορίας, καθώς και το Αρχείο αυτό καθαυτό σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ στον 1ο όροφο υπάρχει  ο χώρος συνεδριάσεων και η βιβλιοθήκη.  Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και συμμετείχαν σε δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια εναλλάξ.  Το πρώτο εργαστήριο είχε ως θέμα του την ιστορία του χαρτιού και την παραγωγή του, με τους μαθητές να φτιάχνουν χαρτί και να παίρνουν στο τέλος ένα αναμνηστικό από ανακυκλωμένο χαρτί , ενώ το Ι.Α.Ο.Τ.Π. δώρισε και μια σχετική αφίσα για το σχολείο μας.
 Το δεύτερο εργαστήριο είχε ως θέμα του τη βιώσιμη διαχείριση της διατροφής μας και πραγματοποιήθηκε από το WWF Ελλάδας –το οποίο φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Ι.Α.Ο.Τ.Π.-  με σκοπό τη βιωματική μάθηση αρχών υγιεινής και βιώσιμης διατροφικής διαχείρισης. Μηνύματα όπως το «άσε το γόνο να γίνει γονιός» και «κάθε ψάρι στον καιρό του και ΟΧΙ ο κολιός τον Αύγουστο» έκαναν εντύπωση, ενώ τα πέντε κιόσκια της Διατροφής έμαθαν στους μικρούς μαθητές αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και διαχείρισης της διατροφής μας. Το WWF Ελλάδας δώρισε δύο σειρές εκπαιδευτικού υλικού αποτελούμενη από βιβλίο μαθητή και βιβλίο εκπαιδευτικού καθώς και αφίσες για τη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας.
Το φιλόξενο προσωπικό του Ι.Α.Ο.Π. προσέφερε επίσης φυσικούς χυμούς και σνακς, ενώ με προθυμία απάντησαν σε κάθε απορία. Την επιτυχημένη εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκλήρωσαν τα τραγούδια των μαθητών, αλλά και η συμμετοχή τους σε σχετικό ερωτηματολόγιο στο λεωφορείο κατά τη διάρκεια της επιστροφής.