"Σάββατο 2 Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα Τόνου", από την κυρία Θεατρικής Αγωγής Μητρούτσικου Ηρώ

Το Σάββατο είναι παγκόσμια μέρα του ψαριού: τόνος! 
Τι ξέρετε για τον τόνο; Έχετε δοκιμάσει; 
Είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια, χωρίς γεύση ψαρίλας!


Β)  Παγκόσμια Ημέρα Τόνου,  Σάββατο 2 Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου, όχι όμως για να προκαλέσει  την κατανάλωση περισσότερων τόνων, αλλά  για να προσελκύσει την προσοχή σε αυτό το πολύτιμο είδος που απειλείται λόγω της μεγάλης ζήτησής του.

Οι τόνοι είναι μεγάλα θερμόαιμα ψάρια & μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσες. Έχουν τη δυνατότητα να πηδήξουν ψηλά πάνω από το νερό, ταξιδεύουν σε μεγάλα κοπάδια, ενώ συνεργάζονται με δελφίνια για να προστατεύονται από τους καρχαρίες!!!
Το κρέας τους είναι κόκκινο, σε αντίθεση με των άλλων ψαριών που είναι λευκό. Το σώμα τους μοιάζει με τορπίλη και είναι εκπληκτικοί κολυμβητές φτιαγμένοι και για
μαραθώνιο αλλά και για αγώνες ταχύτητας και έχουν πολύ ισχυρή καρδιά. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες ως και 70 χλμ /ώρα και ανακτούν τις δυνάμεις που χάνουν περίπου δέκα φορές γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο ψάρι.
 Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες τους επιτρέπουν να διασχίσουν ολόκληρο τον Ατλαντικό   σε 30 ημέρες ταξιδεύοντας με ταχύτητα 25 χλμ/ώρα, ενώ οι ψαράδες τους κατατάσσουν ανάμεσα στα μεγαλύτερα τρόπαια (βραβεία).
Το χρώμα του σώματός τους, παρέχει εξαιρετική κάλυψη στο νερό. Η ράχη τους έχει σκούρο μπλε χρώμα, όπως ο πυθμένας του ωκεανού με αποτέλεσμα να μη διακρίνονται εύκολα όταν παρατηρούνται από ψηλά, ενώ η κοιλιά τους με το ασημί-λευκό χρώμα δεν
ξεχωρίζει   από την   επιφάνεια   του   ωκεανού   όταν   παρατηρούνται   από   χαμηλά. Υπάρχει και ο ερυθρός ή κόκκινος τόνος του Ατλαντικού, είναι το μεγαλύτερο είδος τόνου (μπορεί  να φτάσει τα 450   κιλά) & τον συναντάμε ακόμα και στη Μεσόγειο.
Τρέφονται με διαφορετικούς τύπους ψαριών & πραγματοποιούν βουτιές μέχρι και 1.000 μέτρα. 
Δυστυχώς για τον τόνο, το κρέας του είναι περιζήτητο παγκοσμίως, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών κ.α.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΝΟΥ:
- Μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
- Βοηθάει στην απώλεια βάρους.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Αυξάνει την ενέργεια.
- Διατηρεί την υγεία του δέρματος.
- Προλαμβάνει τον καρκίνο.
- Προστατεύει από διάφορες ασθένειες των νεφρών.
Ως αποτέλεσμα των εκπληκτικών ιδιοτήτων του τόνου για την υγεία μας, τα ψάρια αυτά
απειλούνται  σημαντικά   από  την  υπεραλίευση. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πρόβλημα: όλα τα μεγάλα ψάρια, δυστυχώς συγκεντρώνουν στο κρέας τους πολύ υδράργυρο, τον οποίο ρίχνει με τα απόβλητά του ο άνθρωπος στη θάλασσα!
ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ:
-  Να απαιτούμε να μάθουμε περισσότερα για τα ψάρια που αγοράζουμε.  Είναι τα αποθέματά τους σε αφθονία ή απειλούνται; Από πού προέρχονται και πώς αλιεύτηκαν;
- Να καταναλώνουμε διαφορετικά είδη ψαριών. Αν αγοράζουμε συνέχεια το ίδιο ψάρι, η
αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζει μπορεί να το οδηγήσει σε υπεραλίευση, όπως
συμβαίνει με τον τόνο. Αντιθέτως, αν προτιμάμε λιγότερο γνωστά και διαφορετικά ψάρια
ανακαλύπτουμε νέες γεύσεις και συμβάλλουμε στην προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.
- Να μην καταναλώνουμε ψάρια μικρής ηλικίας που δεν έχουν το σωστό μέγεθος, είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ψάρια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους (δηλαδή όταν περιμένουν παιδάκια, δηλαδή αβγουλάκια!).
 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΤΟΝΩΝ (το κείμενο λέει περίπου ότι διαβάσατε εδώ παραπάνω): https://www.britannica.com/animal/tuna-fish