Ιδέες για παραδοσιακά παιχνίδια και ποδόσφαιρο, από την διευθύντρια κ.Μανούσου Δήμητρα

Αγαπητοί γονείς,

Στέλνω  φύλλα εργασίας για τα παιδιά. Βιντεάκια και ιδέες για παραδοσιακά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μαζί στο σπίτι και προπόνηση σε βασικές ασκήσεις και δραστηριότητες ποδοσφαίρου για κορίτσια και αγόρια. Δείξτε τα στα παιδιά ώστε να επιλέξουν τι τους αρέσει από αυτά να κάνουν μόνα ή με άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους στο σπίτι ή στον κήπο.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία. Θα χαρώ να μου πείτε εντυπώσεις και αν τα παιδιά ανταποκρίνονται.
Με εκτίμηση,
Δήμητρα Μανούσου





Παραδοσιακά παιχνίδια

Παιδιά γεια σας!
Ο καιρός έφτιαξε και μας προτρέπει να βγούμε έξω να παίξουμε με τους φίλους μας. Αυτό είναι λίγο δύσκολο την σημερινή εποχή. Έτσι σήμερα θα σας κάνω μερικές προτάσεις παιχνιδιού με παραδοσιακά παιχνίδια, που μπορείτε εύκολα να τα παίξετε στο σπίτι.
Τι είναι τα παραδοσιακά παιχνίδια;
Είναι παιχνίδια που τα έχουν εφεύρει τα παιδιά από τα πολύ παλιά χρόνια και αρκετά από αυτά παίζονται ακόμα και σήμερα από εσάς.
Τα μάθαμε και εμείς από τους δικούς μας γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και χαιρόμαστε να τα παίζουμε, όπως χαίρονταν και εκείνοι όταν ήταν παιδιά.Μερικά από τα παιχνίδια είναι τόσο παλιά που παίζονταν από τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας! Παιχνίδια όπως οι κούκλες, η σβούρα, η μπάλα, το κουτσό, η τυφλόμυγα, το σχοινάκι, το κρυφτό και άλλα πολλά, είναι παιχνίδια που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά σ' εμάς, από τα παιδιά της αρχαιότητας.
Στα video που ακολουθούν μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τα παραδοσιακά παιχνίδια και να παίξετε κάποια από αυτά που σας προτείνω.
Οι προτάσεις για παιχνίδι αφορούν το κουτσό που όλοι γνωρίζουμε από το σχολείο μας και που μπορείς εύκολα να το σχηματίσεις με
Το λάστιχο, το γιατάκι (κρεβάτι) που παίζεται με μία κλωστή ή σπάγγο και τα πεντόβολα που μπορείς να παίξεις μόνος-η , αλλά και με αντίπαλο.
Τα πεντόβολα παίζονταν με βοτσαλάκια ή με το κότσι που είναι ένα κοκαλάκι από το πόδι του αρνιού. Την παλιά εποχή τα υλικά που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά τα έβρισκαν στην φύση και τα προσάρμοζαν στα παιχνίδια τους. Εσείς παιδιά φτιάξτε μπαλάκια από πλαστελίνη, χαρτί ή αλουμινόχαρτο, γιατί όπως έχουμε πει πάντα: Προσέχουμε να μην χτυπήσουμε!!!
Είμαστε καλά παιδιά και δεν κάνουμε ζημιά!!!
Καλή σας διασκέδαση!!!




ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

























Αγαπημένα μου παιδιά
Σήμερα θα ασχοληθούμε με  ένα συναρπαστικό παιχνίδι,το  αγαπημένο μας ποδόσφαιρο!!!
Αλήθεια γνωρίζεις ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που το συναντούμε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα και στο Μεξικό πριν από  περίπου 3.500 χρόνια;
Σε αυτούς τους αρχαίους πολιτισμούς, υπήρχαν αρκετοί τύποι παιχνιδιού που είχαν μια μπάλα, έπαιζαν με τα πόδια, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα παιχνίδια έμοιαζαν με το σημερινό ποδόσφαιρο.Η Μεγάλη Βρετανία  ήταν η χώρα που το ανέπτυξε στην σημερινή του μορφή και από εκεί έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Είναι ¨ο βασιλιάς των σπορ¨, το πολυαγαπημένο άθλημα των αγοριών, που όμως αρέσει  και στα κορίτσια, με αποτέλεσμα πολλοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι να δημιουργούν ακαδημίες  ποδοσφαίρου για  να μπορούν να αγωνίζονται και εκείνες σε ομάδες.
Το ομαδικό αυτό άθλημα, μας μαθαίνει να συνεργαζόμαστε με τους συμπαίχτες μας, να πειθαρχούμε, να χαιρόμαστε και να έχουμε αυτοπεποίθηση.Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλά γιατί βελτιώνει την λειτουργία της  καρδιάς  και των πνευμόνων μας,με αποτέλεσμα το σώμα μας να γίνεται πιο ανθεκτικό στην κούραση. Οι μύες δυναμώνουν, συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και έτσι αποκτάμε καλύτερη ισορροπία, ρυθμό, αντίδραση και προσανατολισμό με ή χωρίς την μπάλα.
Παίζεται παντού και χρειάζεται μόνο μία μπάλα. Ποδόσφαιρο μπορούμε να παίξουμε όλοι:μικροί- μεγάλοι, αγόρια-κορίτσια, προχωρημένοι-αρχάριοι.Αρκεί να είμαστε δύο, να σχεδιάσουμε  το γήπεδο μας και να ορίσουμε δύο τέρματα.
Τώρα που  δεν μπορούμε να παίξουμε με τους φίλους μας  στο σχολείο ή στην πλατεία, μπορούμε  μόνοι-ες  μας να βελτιώσουμε  τις ικανότητές μας στο ποδόσφαιρο σε ένα μικρό χώρο του σπιτιού με μια μικρή και ελαφριά μπάλα.  Αν δεν έχεις μπάλα μπορείς να την κατασκευάσεις από χαρτί, παλιές κάλτσες ή και άλλα υλικά που θα βρεις  στο σπίτι  σου, αρκεί να είναι ελαφριά και μαλακή για να μην χτυπήσεις.
Οι σημερινές προτάσεις   είναι για όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αρχάριους-ες και λίγο πιο προχωρημένους-ες.

Μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσεις:
·       Καθάρισε τον χώρο σου από  εύθραυστα αντικείμενα
·       Δεν γυμναζόμαστε ποτέ με γεμάτο στομάχι.
·       Πίνουμε νερό πριν και μετά την άσκηση.
·       Όταν νιώσεις κούραση, σταμάτησε.
·       Κάνε διατάσεις πριν και μετά την άσκηση.


Πάτησε τους πιο κάτω συνδέσμους (Ctrl+ click)  και  διάλεξε τις ασκήσεις που σου ταιριάζουν!





Αν έχεις διάθεση να παίξεις ποδόσφαιρο με τα χέρια,τότε με λίγα υλικά και πολύ φαντασία…φτιάξε το ποδοσφαιρικά σου, όπως στην παρακάτω εικόνα!!!




Καλή διασκέδαση!!!