"Μέρες Πασχαλιάς"... ένα αφιέρωμα από τον κ.Κωνσταντίνο Μπαϊρακτάρη

Την Πέμπτη 22/04 θα γίνει μέσω της ΕξΑΠ εκπαίδευσης μια παρουσίαση εν όψη του Πάσχα για τους μεγαλύτερους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας. Την παρουσίαση αυτή θα κάνει ο κύριος Μπαϊρακτάρης Κώστας συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Σκαρίμπα, που εργάστηκε παλαιότερα στο σχολείο μας.
 

Η σύνδεση θα γίνει στον προσωπικό σύνδεσμο της διευθύντριας του σχολείου που είναι ο ακόλουθος:

https://minedu-primary.webex.com/meet/dimanousou

Η διάρκεια της δράσης αυτής είναι τρεις διδακτικές ώρες δηλαδή από τις 2:10 έως 4:00μμ. 

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο του ομιλητή σχετικά με τη δράση αυτή.

 

Μέρες Πασχαλιάς

   Η διαδρομή από το Σάββατο του Λαζάρου, ως τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση για τον χριστιανικό κόσμο είναι η πιο συγκλονιστική περίοδος, την οποία – μικροί και μεγάλοι – με προσμονή αναμένουν, κατανυκτικά τη λειτουργούν και μοναδικά πλάθουν με τα εύμορφα πασχαλινά τους έθιμα και τα μοσχοβολιστά τους εδέσματα.   

    Κάνοντας μια σύντομη περιδιάβαση στα πασχαλινά έθη και δημοτικά τραγούδια της ευβοϊκής μας πατρίδας, θα πεταχτούμε ως το Πάσχα της Χαλκίδας του 1821 (όπως ο Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ Ιωάννου στα Ευβοϊκά του διέσωσε) και στη συνέχεια θα ταξιδέψουμε μέσα από το Ω, γλυκύ μου Έαρ, τις γραφές των Διονυσίου Σολωμού, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Φώτη Κόντογλου, Κώστα Βάρναλη και Άγγελου Σικελιανού, οι οποίοι με μοναδικό τρόπο τις Μέρες της Πασχαλιάς ανέπλασαν και τις γενεές των Ελλήνων εξαίσια γαλούχησαν.

                                                 Κωνσταντίνος Κλ. Μπαϊρακτάρης

                                                      Χαλκίδα, 18 Απριλίου 2021


Λίγα λόγια...

Κωνσταντίνος Κλ. Μπαϊρακτάρης

Ο Κώστας Κ. Μπαϊρακτάρης, εκπαιδευτικός και λογοτέχνης, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Γ. Σκαρίμπα», γεννήθηκε στα Λέπουρα της επαρχίας Καρυστίας στην Εύβοια και διαμένει στη Χαλκίδα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, το 1997 αποφοίτησε από το Μαράσλειο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1998 ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών
της «Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβαθμίσεως» του πτυχίου του. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Διαρκώς και επιμελώς αναζητά, ερευνά, δημοσιογραφεί. Άρθρα του, διηγήματα, χρονογραφήματα, έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες της Εύβοιας και των Αθηνών.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: «Απόηχοι της Ιωνίας Γης» (διηγήματα), «Φεγγαροεντυμένη» και «Πυρόσαλοι» (ποίηση), «Θεατρικά δρώμενα για παιδιά και νέους» και «Ένα σχολείο… θέατρο» (θέατρο).
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για την ιστορική και λαογραφική του εργασία «Τα Λεπουραϊκά».
Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων της Εύβοιας, αντιπρόεδρος των «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αγώνας της Γειτονιάς» Νεαπόλεως Χαλκίδας.
Τέλος, πάνω από τέσσερα χρόνια είχε την επιμέλεια της στήλης «Ευβοϊκές Γραφές Ποιητικές» στην εβδ. εφ. Πανευβοϊκό Βήμα.