Δράσεις 6 Μαρτίου / Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας

Η 6η Μαρτίου, καθιερωμένη από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση για ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τις σχολικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Ο σχολικός εκφοβισμός, μια μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που ασκείται από παιδιά προς άλλα παιδιά, βλάπτει σοβαρά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών και επηρεάζει αρνητικά την μαθησιακή διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας μια σειρά δράσεων που περιλάμβαναν: παιχνίδια ρόλων, κατασκευές, δραματοποιήση, προβολή ταινιών και παρουσιάσεων.
Οι μαθητές της Α΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις είδαν ταινίες και προβολή εκπαιδευτικού υλικού. Οι μαθητές της Β ΄τάξης είδαν ταινίες και κατασκεύασαν αφίσες.

Οι μαθητές της Γ τάξης στα πλαίσια της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας κατά της Βίας στο σχολείο δραματοποίησαν το κείμενο από το βιβλίο της Γλώσσας

« Το χαρούμενο λιβάδι » της Φιλλιώς Νικολούδη.

Σ’ ένα λιβάδι γεμάτο άσπρες μαργαρίτες ξαφνικά φυτρώνει μια κόκκινη παπαρούνα. Άλλες μαργαρίτες την κοιτούν με θαυμασμό, άλλες με περιέργεια κι άλλες την κοροϊδεύουν, την περιφρονούν και της γυρνούν την πλάτη. Δεν τη θέλουν κοντά τους , γιατί είναι διαφορετική : έχει άλλο χρώμα από αυτές, έχει άγρια φύλλα και κοτσάνι με αγκάθια. Φοβούνται πως σε λίγο καιρό το λιβάδι τους θα γεμίσει με παπαρουνάκια και θα χαλάσει η ομορφιά του λιβαδιού.

Μετά από συζητήσεις και αρκετή σκέψη καταλαβαίνουν τελικά πως κι αυτές παρόλο που είναι όλες μαργαρίτες έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Εξάλλου η παπαρούνα είναι κι αυτή ένα λουλούδι. Τελικά συμφιλιώνονται μαζί της , την αποδέχονται , την κάνουν φίλη τους και ζουν όλες μαζί ευτυχισμένες στο ασπροκόκκινο λιβάδι που τώρα είναι ακόμα ομορφότερο!

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης συμμετείχαν σε συνεργατικές δραστηριότητες κατασκευής αφισών.

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση.